Mobiele bandenservice
  • Openingstijden: 08:00 - 20:00
  • Contact
Pinnen mag

Welke maat band heb ik.

Waar vind je de bandenmaat van je autoband.

De bandenmaat van je auto is samengesteld door de breedte in millimeters, de hoogte als een percentage van de breedte en de velgmaat in inches (duimen). De maat van de autoband staat vermeld op de zijkant van je huidige banden.

Dit kan er als volgt uitzien: 205/55 R17. De breedte is in dit geval 205, de hoogte 55 en de inchmaat 17.

Voor veel auto’s geldt een advies ten aanzien van de maat van de banden. Bijvoorbeeld omdat bredere banden niet passen of omdat de snelheidsmeter een te grote afwijking vertoond als de bandenmaat te ver afwijkt van het fabrieksvoorschrift.

We adviseren je om dezelfde bandenmaat te nemen als de maat die nu onder je auto zit.

In het instructieboekje vind je waarschijnlijk ook een advies ten aanzien van de bandenmaat, maar er kunnen inmiddels ook andere velgen op de auto zitten.

Draagvermogen (loadindex)

Achter de bandenmaat vind je nog de toevoeging van het draagvermogen (de cijfers) en de snelheidsindex (de letter). Dit kan eruitzien als bijvoorbeeld 95V.

Het getal geeft het maximale draagvermogen van de band aan. Dit noemen we ook wel de loadindex. Dit getal heeft een waarde van tussen de 71 en de 120.

Het getal van de loadindex correspondeert met een specifiek gewicht dat de autoband kan dragen. Een draagvermogen van 91 staat voor 690 kilo.

Het spreekt voor zich dat je banden het gewicht van je auto moeten kunnen dragen. Hoe zwaarder de auto, hoe hoger het benodigde draagvermogen. Het beste kies je het draagvermogen van je huidige banden.

Je kunt altijd kiezen voor een hoger draagvermogen dan voorgeschreven, lager niet.

Snelheidsindex

De snelheidsindex is altijd een letter en geeft de maximale snelheid aan die je met de band kunt rijden. De letter V staat bijvoorbeeld voor snelheden tot en met 240 km/u.

Let op: een band met een te lage snelheidsindex kan zorgen voor een slechtere wegligging en het risico op een klapband. Monteer dus nooit een band met een te lage snelheidsindex voor jouw auto, ook niet als je de maximale snelheid nooit rijdt. Hou hierbij de aanbeveling van de fabrikant aan.

Veelvoork0omende snelheidsindices zijn ;

T (tot 190 km/u), H (tot 210 km/u), V (tot 240 km/u) en W (270 km/u)

Banden met een hogere loadindex of snelheidsindex dan voorgeschreven door de fabrikant kun je trouwens veilig onder jouw auto monteren. Kies wel altijd voor 2 banden met dezelfde indices op één as.

In de winter kies je vaak voor een band met een lagere snelheidsindex, omdat je dan meestal toch niet op maximale snelheid gaat rijden en omdat een lagere snelheidsindex beter om kan gaat met winterse situaties. Kies altijd wel voor een snelheidsindex die maximaal één letter lager ligt dan die past bij jouw auto, zoals aangegeven in de handleiding.